Merhaba bu makalede SEO Nedir soruna cevap bulduktan sonra SEO Nasıl Yapılır soruna cevap bulmuş olacaksın.
Şunuda söylemden edemeyeceğiz. Bu makaleden sonra SEO yapabileceksin.
SEO Nedir? 🏆
SEO Nedir Sorusunun Cevabı; SEO yani (Search Engine Optimization) dekemtir.
SEO’nun Türkçesi “Arama Motoru Optimizasyonu” demektir. SEO sitenin bir kelimede en üst sırada çıkması için yapılan çalışmaya verilen kısa isimdir.
Arama Motoru Optimizasyonu Türleri Nelerdir? ⚗️
Arama Motoru Optimizasyonu Türleri Nelerdir Sorusunun Cevabı; SEO çalışmaları üç alt çalışmaya ayrılır. Bunların ilki Sayfa İçi SEO (ON-Page SEO) ikincisi Sayfa dışı SEO (OFF-Page SEO) üçüncü ve sonuncusu Teknik SEO çalışmalarıdır.
Sayfa İçi SEO (ON-Page SEO) 📃
Sayfa içi SEO yani On Page SEO, Çalışma yapılan sitenin tüm sayfalarını Google‘ın seo kurallarına göre revize etmektir.
Her site için yapılan sayfa içi seo çalışması aynı değildir. Çünkü her sitenin sektörü farklıdır bu yüzden bir birinden farklı on page seo stratejileri kullanılır.
Sayfa içi seo çalışmaları yapıldıktan sonra içerik beslemesi yapılarak destek verilir.
Sayfa dışı SEO (OFF-Page SEO) 🔗
Sayfa dışı seo yani Off Page SEO çalışması seo çalışması yapılan siteye diğer sitelerden referans geri bağlantı vermektir.
Örneğin; ensonhaber WhatsApp hakkında bir haber paylaştığında WhatsApp’a referans bağlantı vermiş olur.
Heri site içeriklerinde link vermek zorunda değildir. ❓
Burada demek istediğimiz şey şu, ensonhaber WhatsApp hakkında içerik yayınladığında link vermek zorunda değildir. Yukarıda verdiğim örnek sayfa dışı seo çalışmalarında kullanılan backlinklerin yani geri bağlantıların ne olduğunu açıklamak içindi.
Sayfa dışı seo çalımsı, sayfa içi seo ve teknik seo çalışmaları bittikten sonra yapılmaya başlanır. Çünkü çalışmanın da adından anlaşılacağı üzere sayfa dışı seo. Yani sayfa için seo ve teknik seo çalışmaları tamamlanmadan yapmak zararlı olacaktır.
Zararlı olacaktır çünkü bir sayfanın sayfa için seo stratejisi değiştiği zaman sayfanın bir çok metriği değişir. Örneğin URL’nin değiştiğini varsayarsak, sayfa dışı seo da yapılan işlerin büyük çoğunluğu boşa gidecektir.
Neden Boşa Gidecektir Diyen Uzman Arkadaşlara Açıklama. 📌
Neden Boşa Gidecektir Diyen Uzman Arkadaşlara Açıklama.
URL değişirse 301 yönlendirme yaparız diyorsunuz. Ancak 301 yönlendirmelerinin tamamı sorgu oluşturur ve deep click açısından doğru bulunmaz. Çünkü kullanıcı veya linkten gelen trafik direk olarak ana içeriğe gitmek ister.
Teknik SEO 💡
Teknik SEO adını verdiğimiz arka tarafta seo için yapılan işlemlerinde belirli stratejileri de vardır. Teknik SEO çalışmalarında sitenin temiz kodlanıp kodlanmadığına, site hızına, sitenin güvenilirlik sertifikalarına bakılır.
Eğer yukarıdaki teknik seo kriterlerinde bir hata veya sorun varsa doğru şekilde konfigüre edilir ve sorun çözülür.
SEO Nasıl Çalışır?
SEO Nasıl Çalışır sorusunun cevabı; SEO’nun çalışma prensibi Google verilerine göre; Tarama, Dizine Ekleme ve Arama Sonuçlarını Sunma aşamalarına dayanıyor.
Tarama 🔎
Tarama işlemi, Google Search Console‘a kayıt edilen sitenin Google Botları tarafından gezilerek keşfedilmesi işlemine verilen isimdir.
Dizine Ekleme 🗃️
Google Botları tarafından Google‘a arama sonuçlarında listelenmek üzere Google dizinine ekleme işlemine Dizine Ekleme denir.
Arama Sonuçlarını Sunma ✔️
Dizine eklenen sayfalar, Google da ilgili kelimesinde aratıldığında çıkan sonuçlar sayfasında, sonuçları listeleme işlemine Arama Sonuçlarını Sunma adı verilir.
SEO Neden Önemlidir? 🎖️
SEO Neden Önemlidir sorusunun cevabını aşağıda madde madde detaylıca bahsettik;
Satışların Artması (Ciro Artışı) 💰
SEO Çalışmasının işletmelere en büyük avantajlarından bir tanesi satış yani ciro artışıdır. Özellikle reklam maliyetlerini düşürmek isteyen işletmeler SEO Çalışması almak için sıraya giriyorlar.
SEO’nun işletmeler için değerini anlatmak için bir örnek daha vermek istiyoruz.
Örneğin; Ayakkabı satan bir müşteri reklam ile Google da “ayakkabı kelimesinde ilk üç sırada çıkmak için günlük 4000TL harcıyor. Bu fiyat afaki ama hemen hemen yakın bir fiyattır. Fakat Profesyonel bir seo ajansı ile çalışarak bu harcamayı aylık bazda daha uyguna getirecektir.
Çünkü satış yapılan bir kelimede Google da 3.sırada olmak, yukarıda verdiğim örneğe dayanacak olursak her gün 4000TL karda olmaktır. Tabii yapılan satışlar da cabası.
Potansiyel Müşteri Kazanımı 👨👩👧👦
SEO sayesinde sektörünüz ile ilgilenen milyonlarca potansiyel müşteriye erişebilirsiniz. Sitenizde bir form olması veyahut müşteriye sempatik/samimi gelen bir içerik olması o müşteriyi size bağımlı yapacaktır.
Marka Bilinirliği 🏢
Yukarıda verdiğim müşteri bağımlılığı konusu aslında marka bilinirliğine dayanıyor. Marka bilinirliği seo dan da güçlüdür. Bunun en büyük örneği Yerel şirketlerimizin markaladır. Uçak seyahati dendi mi akla kaç firma geliyor. THY, Pegasus ve Anadolu Jet.
Görüldüğü üzere uçak bileti değil Firmalar aklımıza geliyor. Fakat Google da uçak fiyatları aratan bir kullanıcı için fiyat ve marka bilinirliği daha önemli oluyor. Çünkü markaya duyulan güven her zaman önce gelir.